Sivut

maanantai 27. helmikuuta 2012

Lakimies vs. Putkimies

Viikonloppuinen keskustelu kaverini kanssa sai minut miettimään, että mikä merkitys on koulutuksen tasolla vaurastumiseen. Olen kuullut usein varsinkin matalammin koulutettujen suusta, että ainut mahdollisuus vaurastua työnteolla on pyrkiä korkeakoulutusta vaativiin työtehtäviin, joista myös maksetaan keskivertoa enemmän. Tällöin säästöön voisi jäädä enemmän rahaa, jota voisi myös sijoittaa tulevaisuuden varalle. Nykyisellä tulotasolla ei heidän mukaansa ole mahdollista säästää tarpeeksi, joten myös vaurastumisen tavoittelu lienee toiveajattelua.
Voiko asia tosiaan olla näin mustavalkoinen, että alemman koulutuksen omaavilla ei ole asiaa taloudelliselle ohituskaistalle? Onko korkeakoulutus vastaavasti oikotie vaurauden lähteelle?


Tulokertymä lakimies vs. putkimies

Yleensähän korkeakouluttautumisella tähdätään korkeamman elintason saavuttamiseen tulevaisuudessa. Jotta paikka yliopistossa aukeaisi käydään yleensä ensin lukio, jonka jälkeen osallistutaan pääsykokeisiin. Mikäli hakija läpäisee pääsykokeet ovat edessä useamman vuoden opiskelut ennen kuin on mahdollista siirtyä valmistumisen jälkeen töihin. Samaan aikaan yläasteen jälkeen ammattikouluun suuntautunut opiskelija on saanut itselleen ammatin noin kolmessa vuodessa, jonka jälkeen hänellä on mahdollisuus aloittaa työura jo 18- vuotiaana. Vastaavasti esimerkiksi juristin ammattiin valmistutaan noin 23- vuotiaana, jos opinnot suoritetaan viidessä vuodessa ja ne aloitetaan heti lukion päättymisen jälkeen. Mikäli ammattikoulusta sekä yliopistosta valmistuneet henkilöt löytävät itselleen työpaikat välittömästi valmistumisensa jälkeen on putkimies ehtinyt olla ansiotöissä jo viisi vuotta ennen kuin lakimies on ollut töissä päivääkään.
Miten sitten eri koulutuksen kesto vaikuttaa kokonaispalkkakertymään työajalta, jos esimerkkinä käytetään kahta eri opiskelijaa, joista toinen valitsee itselleen putkimiehen koulutuksen sekä toinen lakimiehen opinnot? Koska lakimies saavuttaa korkeammilla ansioillaan, mutta pitemmällä koulutusajallaan, putkimiehen ansiokertymän vai saavuttaako ollenkaan?


Laskin nettopalkkakertymät molemmille henkilöille seuraavien olettamusten perusteella:


Ammatti Kotikunta Syntynyt  KKpalkka Vuosipalkka Vero% Bruttopalkan kasvu
Putkimies Espoo 1992 2979 35748 20,5 % 2,5 %
Lakimies Espoo 1992 4048 48576 27,5 % 2,5 %


Yllä olevien tietojen lisäksi oletin, että esimerkin henkilöt ei kuulu kirkkoon, heillä ei ole lapsia eivätkä he saa etuuksia. (Tiedot keskipalkoista on saatu Taloussanomien verkkosivuilta)



Kuvaajan perusteella voidaan sanoa, että lakimies saavuttaa putkimiehen vasta 39- ikävuoden kohdalla! Viiden vuoden lakimiehen koulutuksen aikana on putkimies onnistunut kasvattamaan tulokaulaa selvästi, jonka kiinni kuromiseen kestää lakimieheltä noin 16 vuotta töissä aloitettuaan. Näiden viiden vuoden aikana putkimies on ehtinyt tienata nettona noin 150 000 euroa kun tuleva lakimies vasta aloittaa työuraansa. Työurallaan lakimies tienaa toki nettona noin 500 000 euroa enemmän, mutta kertymä alkaa erottautumaan merkittävästi putkimiehestä vasta eläkeikää lähestyttäessä.
Usein korkeakouluihin, kuten oikeustieteelliseen, päästään vasta toisella tai jopa useammalla yrittämällä, joka entisestään myöhästyttää korkeastikoulutettujen tulokertymän kasvamista. Jos esimerkissämme lakimies olisikin päässyt vasta toisella kerralla sisälle yliopistoon sekä viettänyt vuoden vaihto-oppilaana olisi hänen tulokertymä ohittanut putkimiehen vasta 45 vuoden ikäisenä...
Voidaanko esimerkin perusteella siis sanoa, että korkeakouluttautuminen on ainoa tie vaurauteen? Minusta ei todellakaan, koska Suomessa usean ammattikoulutasoisen ammatin palkat ovat suhteellisen korkeat verrattuna niiden koulutuksen kestoon, joka lisää niiden houkuttavuutta suhteessa korkeakouluopintoihin. Fakta, että ammattikoulusta valmistuneiden työurat alkavat huomattavasti aiemmin antavat heille etumatkaa korkeastikoulutettaviin nähden ennen kuin jälkimmäiset aloittavat kirinsä.


Sijoitusvarallisuuden kertyminen

Ammatillisen koulutuksen valitsevalla henkilöllä on huomattava etu aikaisemmin saatavista palkkatuloista ajatellen sijoitusvarallisuuden kehittymistä. Vaikka korkeastikoulutetut voivatkin säästää enemmän isommasta palkastaan, niin korkoa korolle efekti alkaa vaikuttamaan putkimiehellä aikaisemmin, jonka vaikutus voidaan nähdä seuraavasta esimerkistä.
Oletetaan, että lakimies säästäisi 1/4-osan ja putkimies 1/5-osan nettotuloistaan joka vuosi ja että molemmat ansaitsisivat säästöilleen 8%:n vuosituoton. Tällöin lakimiehen varallisuus ylittäisi putkimiehen varallisuuden henkilöiden ollessa 38-vuotiaita. Kuitenkin tuolloin lakimies olisi "joutunut" säästämään 40 000 euroa enemmän saavuttaakseen saman varallisuus tason kuin putkimies, jonka säästöt tuottivat jo huomattavaa korkoa korolle aikaisemmasta sijoittamisen aloittamisesta johtuen.


Kahden vuoden viive töiden aloittamisessa aiheuttaisi lakimiehen kohdalla sen, että hänen varallisuus olisi yhtä iso kuin putkimiehen vastaava heidän ollessa 65- vuotiaita! Tämä havainnollistaa sijoittamisen mahdollisimman aikaisen aloittamisen tärkeyttä. Myös sijoituskohteella on huomattava merkitys lopputulemaan. Mikäli esim. putkimies olisi pitänyt säästämänsä varat turvassa pankkitilillä, jonka korko olisi ollut 1%:n vuodessa, olisi sijoitusten arvo 65- vuotiaana ollut 635 000 euroa. Summa vaikuttaa isolta, mutta ottaen huomioon mitä putkimies olisi voinut saavuttaa sijoittamalla rohkeasti esim. osakkeisiin, kalpenee pankkitilintuotto kummasti.
Olennaista on kuitenkin se, että molemmat henkilöt saavuttaisivat todella huomattavan varallisuuden eläkeikään mennessä edellä mainitulla säästö- ja sijoitussuunnitelmalla. Lakimiehen varallisuus olisi kasvanut lähes 5 miljoonaan euroon ja putkimiehen yli neljään miljoonaan. Molemmat olisivat saavuttaneet yli miljoonan euron varallisuuden alle viisikymppisinä - summat ovat huikaisevan isoja edes ajatella! Merkittävää on, että säästö- ja sijoitussummat eivät ole mitenkään epärealistisen suuria, vaan ne ovat miltei kaikkien saavutettavissa. Edes putkimiehen hieman alhaisempi kokonaistulo ei estäisi häntä saavuttamasta todellista vaurautta työuransa aikana.


Yhteenveto

Näyttäisi silti, että lakimies tulee ansaitsemaan työurallaan enemmän kuin putkimies, mutta tulokertymän ero kahden välillä on huomattavasti pienempi kuin mitä etukäteen saattaisi kuvitella. Myös varallisuuden kasvattamisessa koulutuksella ei näyttäisi olevan suurta merkitystä lopputuloksen kannalta. Suurin merkitys lopputulokseen on sillä, että milloin palkkatulot alkavat tippua tilille, milloin sijoittamisen aloittaa ja mihin varansa sijoittaa. Yksikin lykätty vuosi tulojen ja sijoittamisen aloittamisessa vaikuttaa huikeasti lopputulemaan sijoitusten valinnan ohessa.
Huomattavaa on, että myös ammatillisesta koulutuksesta valmistuvilla on loistava mahdollisuus tehdä itsestään vauraita aivan kuten korkeasti koulutetuillakin. Kurinalaisella säästö- ja sijoitussuunnitelmalla voi miltei jokainen suomalainen saavuttaa taloudellisen vaurauden - katsomatta koulutustasoon!


Warren Graham



Lähteet: Taloussanomat, Vero.fi

16 kommenttia:

  1. Tässä kyllä logiikka ontuu hieman.

    Ensinnäkin putkimiehen palkka; epäilen ettei se olisi 3000/kk, vaan todennäköisimmin ehkä 2500. Tästä täytyy sanoa etten tiedä.

    Sen sijaan lakimiehen palkkataso on pahasti vinksallaan. En tunne ketään lakimiestä jolla olisi noin pieni palkka. Minimitasona voisi pitää tuollaista 6000eur/kk ja jos ajattelisi vertailuyksilön pääsevän keskimääräiselle tasolle niin puhuttaisiin jostain ~8000eur/kk tasosta.

    Laskelmat muuttuvat aika oleellisesti näiden muutosten jälkeen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uskon putkimiehen keskimääräisen palkan olevan kohtuullisen oikein, mutta lakimiehen vastaavasta en ole täysin varma. Palkat olen ottanut Taloussanomien tekemästä tutkimuksesta, jossa peruslakimiehen palkaksi ilmoitettiin kyseinen tekstissä oleva summa. Tuon palkan ilmeisesti saa julkisella puolella töissä oleva lakimies, mutta on eri asia voidaanko sitä pitää koko ammattikunnan keskivertopalkkana ottaen huomioon myös yksityisen sektorin. Toinen seikka, joka askarruttaa lakimiesten työssä on että kuinka nopeasti he voivat valmistumisensa jälkeen tienata keskimääräistä palkkaa (auskultointi ja työharjoittelu valmistumisen jälkeen...). Onko 23-vuotias oikeustieteilijä juuri koskaan vielä edes työelämässä? Jos palstalle on eksynyt asiasta tarkemmin tietäviä, niin kommentit ovat tervetulleita.
      Kuitenkin palkkoja tärkeämpi pointti kirjoituksessani on, että mielestäni suurella osalla suomalaisista on halutessaan mahdollisuus vaurastua, ammatista riippumatta!

      Poista
    2. Itse putkimiehenä voin kertoa että 3500-4000€/kk on ihan normaali ja olen ollut töissä vasta vuoden, eli työuran aikana ehdin kerätä samanmoisen varallisuuden kuin lakimies.

      Poista
  2. Putkimieskin voi tienaa ihan hyvin etenkin kun urakalla painaa. Enempi epäilen et siellä loppupäässä alkaa vuodet tippumaan kun paikat ei enää kestä.

    VastaaPoista
  3. Hyvät putkimiehet saavat paljon enemmän kuin n.3 000€ /kk, pk-seudulla urakkaa painavat kaverit saavat kohtuullisen helposti ansiotason 5 000 - 6 000 €/kk

    VastaaPoista
  4. Lakimiesten keskipalkka on noin 6500€/kk. Opiskelen itse ensimmäistä vuotta Helsingin yliopiston oikeustieteellisessä ja sain juuri työpaikan asianajotoimistosta. Pystyn säästämään tuhansia euroja osakkeisiin vuodessa+ottamaan halutessani opintolainaa. Suurin osa opiskelijoista käy töissä opiskeluiden ohessa ja valmistuttuaan juristeilla on erinomaiset työllistymismahdollisuudet. Vastavalmistuneen juristin lakimiesliiton suositusten mukainen palkka on 3900€/kk. Lisäksi juristien palkat kasvavat tietenkin nopeammin kuin mainitsemasi 2.5%/vuosi, sillä mitä enemmän kokemusta niin sitä enemmän voi pyytää. Moni 40-vuotias lakimies tienaa yli 7000€/kk. Lukusi ovat siis täysin tuulesta temmattuja. Ymmärrän kuitenkin mitä haet kirjoituksella takaa... Duunareillakin on mahdollisuus vaurastua.

    VastaaPoista
  5. Kiitos kommenteistasi. Mikäli tietosi pitävät paikkansa sekä palkasta että työllistymismahdollisuuksista koulun jälkeen, niin onnittelen sinua vilpittömästi oikeustieteelliseen pääsystä!
    Sinulla on loistava mahdollisuus tehdä itsestäsi taloudellisesti vauras ja elää elämää, johon suurimmalla osalla suomalaisista ei ole rahkeita pyrkiä!

    VastaaPoista
  6. On tärkeää huomata opintojen kestot. Harva ammattikoululainen (kuten harva lukiolainenkaan) venyttää opintojaan yli kolmeen vuoteen. Kuitenkin jatko-opintoihin siirryttäessä meno on kuin täillä tervassa!
    Esimerkiksi biologiassa keskimääräinen valmistumisaika on yli 7,5 vuotta (siis viisivuotinen tutkinto, kaikki ei edes pääse ensi yrittämällä sisään!!).

    Eräs proffa sanoikin, että maailman paras peruskoulujärjestelmä mm. PISA-testeillä mitattuna tuottaa maailman hitaimmat opiskelijat! Esimerkiksi entinen pääministeri Matti Vanhanen patisti opiskelijoita nopeampaan valmistumiseen, vaikka käytti itse omaan maisterintutkintoonsa messevät 14 vuotta.

    Enemmän uskon lisäksi niin, että putkimies aloittaa suoraan työnteon täydellä aloituspalkalla ja päinvastoin lakimies aloittaa vaikkapa 6kk harjoittelulla vajaalla palkalla. Näin siis putkimies aloittaa työt 18-19-vuotiaana, lakimies tilastojen valossa ennemminkin 26-27-vuotiaana tai myöhemmin.

    On siinä kirimistä lakimiehellä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Keskimääräinen opiskeluaika on oikeustieteellisessä tiedekunnassa 5,5 vuotta. Tästä saatiin tutkimustulos viime syksynä. Ei tässä nyt niin hirveästi kirimistä ole ;). Itse aion valmistua kyseisestä opinahjosta 4-5 vuodessa. Opinnot ovat hyvällä mallilla ja harjoittelupalkka on aika hyvä. Tässä osviittaa lakimiesten palkoista opiskeluaikana. Itse saan parempaa palkkaa, kuin mitä vähimmäispalkkasuosituksissa vaaditaan. Lakimiesliitto on aika tarkkana näiden palkkojen kanssa... Hyvä niin.

      http://www.lakimiesliitto.fi/palvelusi/palkkaneuvonta/vahimmaispalkkasuositus

      Poista
    2. Olen vasta ammattikoulusta valmistunut 18 vuotias putkimies. Itse valmistuin kaksi kuukautta etuajassa niinkuin useimmat meistä, sillä viimeinen jakso saatiin hyväksi luettua kesätöillä ja ajokortilla. Työharjoittelu viimeisenä vuotena kesti 13 viikkoa, jolta ajalta sain 7,5eh/n tuntipalkkaa + ateriakorvauksen(9e/päivä)

      Jokatapauksessa, töitä en ole vielä saanut, sillä putkihommiakaan ei jatkuvasti ole saatavilla, vaikka niin annetaankin ymmärtää.

      Ja mitä palkkaani tulee, jos pääsisinkin nyt töihin, tienaisin n.10-12e/h tampereen seudulla firmasta riippuen + ateriakorvaus 9e/päivä ja matkakorvaukset hyvästä firmasta 10e/päivä. Näin ollen tienaisin 11e:n tuntipalkalla 1960e kuukaudessa, josta veroa menee tällä hetkellä 7 prosenttia(jos lisiä ei lasketa koska, ne kuluvat yleensä työmaille mentäessä ja ateriaan, jossa tietysti voi aina säästää).

      Lakimiehen ammatin valitsisin kuitenkin mieluummin henkilökohtaisesti, sillä putkihommien teko työmailla ei ole mitään ruusuilla tanssimista, vaikka rentoja päiviä löytyy ja työ on suht helppoa mutta erittäin uuvuttavaa ja likaisilla työmailla oleminen ei ole kovin houkuttelevaa, eikä vanhemmat elämäänsä kyllästyneet putki/raksa-ja tai sähkömiehet ainakaan auta asiaa viihtyvyyden kannalta..
      Muutenkaan en olisi vielä halukas aloittamaan työelämää, sillä opiskeleminen on mielestäni mieluisampaa, mutta ehkä turha enää tässä vaiheessa aloittaa sillä vaikka ammattikorkeakouluun menisinkin, ei palkkani juurikaan nousisi ja ehtisin sen ajan tienaamaan melkoisesti.

      Ja vielä vanhemmista putkimiehistä sen verran että työparini (35vuotias) tienasi 19e tunnissa + lisät, mutta veroa menikin sitten jo 37 prosenttia ja perhe elätettävänä, niin en sanoisi että näillä hommila rikastumaann pääsisi.

      Poista
  7. Valmistuminen lihottaa selvästi juristin palkkapussia YLE:n mukaan #Suuri_yllätys...

    Linkki uutiseen

    VastaaPoista
  8. Nuo aiemmat kommentit lakimiesten alkupalkoista ovat täyttä puppua (minimitaso 6.000 euroa/kk). Sillä ei myöskään ole mitään merkitystä mitä Lakimiesliitto SUOSITTAA maksamaan aloitteleville juristeille. Useamman vuoden lakimiehen työkokemuksella esim. itselläni palkka on 4.000 euroa/kk. Ei siis todellakaan itsestäänselvyys saada tuollaisia summia mitä tuossa jotkut kirjoittelevat.

    VastaaPoista
  9. Olet kyllä HIEMAN hakoteillä jos kuvittelet ihmisten valmistuvan oikiksesta 23-vuotiaana. 23-vuotias oikeustieteiden maisteri ei alalla ole hirveän haluttua kamaa, varsinkaan kun yleinen valmistumisikä pyörii 26-27 vuoden paikkeilla.

    VastaaPoista
  10. 23- vuotta oli vain laskujen aloitus hypoteesi. Sanoin jo tekstissäkin seuraavaa:

    "Usein korkeakouluihin, kuten oikeustieteelliseen, päästään vasta toisella tai jopa useammalla yrittämällä, joka entisestään myöhästyttää korkeastikoulutettujen tulokertymän kasvamista. Jos esimerkissämme lakimies olisikin päässyt vasta toisella kerralla sisälle yliopistoon sekä viettänyt vuoden vaihto-oppilaana olisi hänen tulokertymä ohittanut putkimiehen vasta 45 vuoden ikäisenä..."

    Jos opinnot pannaan purkkiin vasta 27- vuotiaani on putkimiehen ansiokertymä karannut jo niin suureksi verrattuna putkimieheen, että sen kiinni saaminen venyy lähemmäs ja lähemmäs eläkeikää. Myös korkoa korolle vaikutus ehtii putkimiehellä rullata pari vuotta extraa ennen kuin lakimies edes aloittaa sijoittamisen. Joten voidaan sanoa, että kiirettä pitää lakimiehellä, jos haluaa saavuttaa duunarin ansio- ja varallisuuskertymän!

    VastaaPoista
  11. Et ota huomioon opiskelun aikaisia töitä, kesätöitä yms.

    Lienee selvää, ettei juristitkaan tuonne 27 v venaa että menevät töihi

    VastaaPoista
  12. Ottamatta kantaa juuri tähän kyseiseen artikkeliin on mielestäni todella hienoa, että jaksat paneutua ja jakaa kehittyvää tietouttasi täällä. Tässäkin jutussa pääsee hyvin jyvälle, vaikka ne keskiansiot nyt heittäisivätkin suuntaan tai toiseen.

    Itselleni tuli näiden juttujesi myötä uuttaa itselleni positiivista tietoa. Olen ottanut opintolainaa kouluaikoina ihan vaan syömistä ja muita enemmän ja vähemmän hyödyllisiä harjoitteita varten. Valmistuin 2011, mutta ensimmäisen lainan otin 2006. Tähän päivään asti luulin, että 2016 on viimeinen päivä saada hyötyä tuosta opintolainan vähennyksestä, mutta se onkin 2021 :)

    Olen 31-vuotias ja selkeästi menettänyt hyötyjä, koska olen aktivoitunut sijoitusasian kanssa vasta nyt. Mutta voisin olla hyvin 50-vuotias ja surkutella asiaa edelleen. Asunnon aion pitää 1-prioriteettinä, mutta tiedän jo nyt, että muutama satanen kuussa nyt ja enemmän tulevaisuudessa tulen sijoittamaan osakkeisiin yms. kunhan saan ensin nämä perusasiat hallintaan.

    Keep up the good work!

    VastaaPoista