Sivut

sunnuntai 19. tammikuuta 2014

Tilinpäätös 2013 / +24,8 %


Menneet kolme kuukautta on ollut vauhdikkaat ja ennen kaikkea ikimuistoiset. Koko elämän saralla on tapahtunut niin paljon muutoksia, että jokainen päivä on ollut kiireinen aamusta iltaan. Mutta päivääkään en vaihtaisi pois. Perheen esikoisen syntymä mullisti koko arjen ja on tullut totuteltua uuteen rooliin. Lisäksi olen samaan aikaan aloittanut uuden, mielenkiintoisen työn ja viimeistellyt myös gradunkin palautuskuntoon. Ja ei siinä vielä kaikki, joku markkinointipuolen kaveri voisi sanoa - myös sijoituspuolella on eletty suuren muutoksen aikaa: uusi sijoitusstrategia on ollut nyt voimassa kolmen kuukauden ajan. Olen jatkanut sen kehittämistä ja se onkin muuttunut aika paljon siitä, kun esittelin blogissa ensi kertaa sen testituloksia. Tunteja strategian hiomiseen ja testaamiseen on mennyt kymmeniä, mutta uskon, että tehty työ palkitaan tulevaisuudessa. Olen myös jatkanut strategian liittyvien tutkimusten ja kirjallisuuden lukemista, joka on edelleen syventänyt ymmärrystä, että miksi se on toimiva pitkällä aikavälillä. Myös tutustumalla tarkemmin +40 strategian mukaiseen yritykseen vuosien varrelta, on kuva keskimääräisestä sijoituskohteesta tullut kirkkaammaksi.

Uusi strategia alkoi kuitenkin huonoimmalla mahdollisella tavalla. Miltei heti ensimmäisten päivien aikana kaksi yhdysvaltalaista yritystä julkisti odotettua huonommat q3 luvut, jonka seurauksena molemmat osakkeet rytisivät noin 20 % alaspäin yhden ainoan päivän aikana. Auts! Jo heti alkuvaiheessa strategia näytti siten tappion mahdollisuuden ja muistutti, että mikään strategia ei toimi joka hetki. Mikäli en tuntisi strategiaa tarkemmin, vaan olisin ainoastaan päättänyt kokeilla sitä huvikseni, olisin hyvin mahdollisesti lopettanut sen toteuttamisen siihen paikkaan. Mielessä ei kuitenkaan edes käynyt strategian hylkääminen, joka palkittiin myöhemmin kvartaalin aikana. Menneen kolmen kuukauden aikana strategia tuotti noin 16%, joka hakkaa miltei indeksin kuin indeksin. Toki kolme kuukautta on aivan liian lyhyt aika sanoa mitään strategian pitkäaikaisesta menestyksestä, mutta nyt on ainakin saatu lentävä lähtö uuteen sijoitustyyliin.

Tuotot Q4/2013

Kuluneena vuonna koko salkun tuotto oli 24,8% ja vertailuindeksin 31,6%. Tavallisena pörssivuotena saavutetut tuotot olisivat hyviä, mutta tuottojen jäädessä jälkeen näin selvästi vertailuindeksistä, ei voi olla täysin tyytyväinen saavutettuun menestykseen. Parhaiten salkussa vuonna 2014 tuottivat todelliset laatuyhtiöt Sampo ja H&M. Vastaavasti suhteellista tuottoa eniten laskivat ETF:t Venäjän osakemarkkinoille. Hyvien yhtiöiden kohdalla sama laulu tuntui/tuntuu jatkuvan: en löydä markkinoilta juuri kohtuu hintaista ostettavaa. Jenkkimarkkina on kallis. Eurooppa on kallis (hyvien yritysten kohdalla). Kehittyvät markkinat on kohtuullisen hintaisia, mutta sieltä on vaikeampi poimia loistoyhtiöitä. Rehellisyyden nimissä on sanottava, että suurin mielenkiintoni ei ole edes viimeisten kuukausien aikana kiinnittynyt loistavien yhtiöiden seuraamiseen. Sen verran aikaa on vienyt muu sijoitustoiminta, joka tulosten valossa on ollut hyvä ratkaisu. 

Olen jatkanut salkun perkaamista rankalla kädellä. Myin viimeisen kvartaalin aikana omistamani Amerikka ja Aasia indeksirahastot sekä puhelinoperaattorit (Vodafone & China Mobile) pois. Tällä hetkellä keskitän salkkua ainoastaan todellisiin hyviin yhtiöihin sekä kvanttistrategiaan, joten lisämyyntejä on luvassa. Vallitsevilla arvostustasoilla en ole laittamassa lisävaroja kiinni loistoyhtiöihin, vaan kaikki uusi raha virtaa sijoitettavaksi kvanttistrategiaan. Päätökseen vaikuttaa tottakai strategian testitulokset ja oma arvioni keskinkertaisista kyvyistäni pystyä poimimaan hyviä osakkeita korkeiden markkina-arvostusten aikaan. Absoluuttisen tuoton kannalta kvanttistrategian merkittävä painottaminen on järkevää, mutta täytyy miettiä vielä kuinka paljon haluan allokoida sijoitusvarallisuutta strategiaan. Tällä hetkellä strategia edustaa 1/4- osaa kaikista sijoituksista. Kenties siirrän jokin päivä lähes koko varallisuuden strategian sisään. Aika näyttää.

Tuotto blogin alusta lähtien

Olen pitänyt Osinkopuu- blogia nyt lähes kaksi vuotta. Kuluneen kahden vuoden aikana salkun kokonaistuotto on ollut 45,6% ja vertailuindeksin 52%. Olen siis jäänyt jälkeen merkittävästi vertailuindeksinä käyttämääni OMXH Cap TR:ia, joka hieman karhertaa kunnianhimoisen miehen kenkää! Pelkkä indeksin voittaminen ei tietysti ole sijoitustoiminnan ydin; eihän kukaan tule osakkeilla vaurastuneelta kyselemään eläkkeellä voititko indeksit vai et. Myös omalla kohdallani pelkkä sijoitustoiminnan aloittaminen ja kurinalainen toteuttaminen kuukaudesta toiseen on johtanut kohtuulliseen tilanteeseen - olen tällä hetkellä nettovelaton (varat pl. oma asunto - miinus velat). Ilman tämän blogin pitämistä ja sijoittamisen täysipainoista aloittamista en varmasti olisi tässä tilanteessa. Myös moni muu ylös kirjoitettu tavoite on täyttynyt matkan varrella ja blogin kirjoittamisesta on ollut hyötyä varsinkin sijoitusprosessin kehittymisessä. Tulevaisuudesta ei ole toki mitään tietoa, mutta tavoitteita on aina hyvä asettaa - niin myös vuodelle 2014. Kenties ne saattavat jopa toteutua:"Be careful what you wish for, because you just might get it!".

Hyvää sijoitusvuotta 2014 lukijoille!


Tavoitteet 2014:
  1. Kehittää edelleen sijoitusstrategiaa
  2. Olla kiinnittämättä huomiota makrotalouteen tai asioihin joihin en voi vaikuttaa
  3. Perustaa yritys


Yhteenveto 2013:

Salkku pl. kvanttistrategia
Indeksoitu tuotto q4: 5,12%
 
Kvanttistrategia
Indeksoitu tuotto q4: 16,06%

Koko salkku
Indeksoitu tuotto 2013: 24,8%
Indeksoitu tuotto blogin alusta: 45,6%

Osakeostot: Uuden strategian mukaisia positioita
Osakemyynnit: Vodafone & China Mobile, Pohjois-Amerikka & Aasia indeksirahastot


*Kirjoittajan ajatuksia voi seurata myös Twitteristä (@Osinkopuu)

3 kommenttia:

  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  2. Onnittelut perheenlisäyksestä! Kvanttistrategiasi ei taida keskittyä isoihin vaan pikemminkin mid-small-cap-yhtiöhin? Volatiliteettia on strategiassa enemmän vrt. laatuyhtiöt, jos päiväheilunta yksittäisten yhtiöiden kohdalla ollut 20% luokkaakin?

    VT

    VastaaPoista
  3. Kiitos!

    Strategia keskittyy pitkälti keskimääräistä pienempiin yhtiöihin.

    Toki yksittäisten päivien kohdalla esim. vola voi olla markkinoita suurempi. Kuitenkin pitkällä aikavälillä strategian riskiluvut ei ole markkinoita suurempia. Esimerkki vertailuindeksillä on ollut historiassa matalampi absoluuttinen päivätuotto sekä myös pidempi ja jyrkempi yhtäjaksoinen tappioputki kuin omalla strategialla.

    VastaaPoista